Tapflo
БРОШУРИ И УПЪТВАНИЯ

Предизвикателствата на вискозните флуиди

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА ВИСКОЗНИТЕ ФЛУИДИ

Неподвижен, гъст, вискозен или плътен? Всяко едно от тези определения характеризира вискозните флуиди. Дали изпомпвате гъста мазнина, лепкав мед или малиново сладко с бучки, основно изискване е плавният процес.

Познаването на процеса на работа с висозни продукти и правилното използване на помпата има няколко предимства:

 • Намален принудителен престой
 • Спестени разходи
 • Удължен живот на помпата
 • Минимално протичане
 • Спестена енергия
 • Подобрено качество на продукта

Тези предимства означават, че разумния избор ще доведе до висококачествен продукт

КОНФИГУРИРАНЕТО – ТУК Е ПРАВИЛНИЯТ ИЗБОР

Всички вискозни продукти имат една обща особеност – те са гъсти. Освен това различните флуиди варират в много отношения и затова параметрите на помпата трябва да бъдат съобразени с характеристиките на флуида. Например мармалада може да съдържа частици, с които мембранните помпи не могат да работят, но се изпомпва лесно с лобови помпи.

В зависимост от флуида, който изпомпвате, е необходимо да се преценят няколко фактора по отношение на характеристиките на помпата и подбора на материала. Трябва да бъдете сигурни, че помпата може да се почиства лесно, за да бъдат избегнати замърсяване и смесване на различни флуиди.

Дебита на помпата трябва да бъде достатъчен за работа със специфичните флуиди. Това означава, че трябва да подберете помпа за достатъчно високо налягане, скорост или мощност, за да се изпомпва ефективно вискозния флуид.

Материала, използван за конструкцията на помпата, е също от много голямо значение при изпомпването на вискозни флуиди, особено по отношение на спестяването на разходи. Например вискозните флуиди изискват материали, които са устойчиви на износване и ерозия.

Не само вискозните флуиди изискват правилното решение за качествено и ефективно производство. Други, по-малко вискозни продукти, като алкохол или мляко, също трябва да бъдат съобразени с различни фактори. Такива са ATEX зоните или помпи, изработени от санитарни материали.

ИЗПОМПВАНЕ НА ГЪСТИ ТЕЧНОСТ БЕЗ ЗАТРУДНЕНИЯ

За изпомпване на вискозни продукти е необходим правилен подбор на помпата. Ето помпите, които изпомпват вискозни продукти без затруднения:

 • Маркучова помпа. Вашият партньор, когато флуидът трябва да бъде изпомпван плавно и има високи изисквания.
 • Лобова помпа. За тези, които се нуждаят от голям дебит, възможност за изпомпване на частици или парченца и плавен поток.
 • Мембранна помпа. Помпа, която е самозасмукваща, устойчива на износване, конструирана с еластични материали и лесна за почистване.
 • Винтова помпа. Правилният избор за този, който иска самозасмукваща помпа, свободно преминаване на големи частици или парченца и фибри и способност за регулиране на потока.
 • Двойна винтова помпа. Помпа за различни приложения, която осигурява плавно изпомпване без пулсации.

Всички тези помпи притежават много повече характеристики, отколкото са посочени тук, а някои от тях имат наистина уникални функции. Ако искате да разберете повече за вискозните флуиди и решенията, които са подходящи за вас, можете да се свържете с нас.

About Tapflo. Tapflo Group is an independent, family owned, European manufacturer and global supplier of Air operated diaphragm pumps, centrifugal pumps and other industrial process equipment. Tapflo is represented by own sales offices in 30 countries and by independent distributors in more than 45 countries.